Browsercache

WordPress Media Library

Browsercache legen?

Na ontvangst of goedkeuring van een ontwerp gaan we aan de slag met het technisch in orde maken van de website. Wanneer we een conceptversie van de website klaar hebben staan dan sturen we deze naar de klant. Vervolgens wordt het resultaat in de browser bekeken waarbij op het zelfde moment op de achtergrond diverse bestanden tijdelijk worden opgeslagen. Voordat we de website lanceren sturen we wederom een link naar onze ontwikkelomgeving voor een laatste controle. Nu kan het voorkomen dat in je in sommige gevallen verwerkte verbeterpunten niet ziet. Dit wordt veroorzaakt door browser cache. Ziet u een wijziging op de website dus niet direct dan kan dat door de browser cache komen.

Wat is browser cache?

Browser cache is geheugen om tijdelijke bestanden zoals afbeeldingen, CSS, javascript en dergelijke van een website op te slaan. Dit zorgt ervoor dat wanneer u dezelfde website meerder malen bezoekt de website een stuk sneller laadt. Dit komt omdat de browser de bestanden die al eerder zijn ingeladen niet voor een tweede maal geladen hoeven te worden. Een mooi stukje techniek voor een snelle website en uitermate wenselijk voor goede Google resultaten. Een iets minder handige techniek in de situatie die we eerder hebben beschreven (het niet zien van wijzigingen binnen de website). De oplossing? Ververs of leeg het cachegeheugen.

Hoe ververs ik mijn cachegeheugen?

Vaak werkt de volgende toetsencombinatie (sneltoetsen) perfect om het cachegeheugen te verversen in diverse browsers. Hiermee wordt het cachegeheugen niet verwijderd maar lost vaak wel het eerder geschetste probleem op.

 • Windows: Ctrl + F5
 • Mac: Command + Shift + R

Hoe kan ik mijn cachegeheugen legen?

Mocht verversen niet helpen. Dan zit er niks anders op dan het cachegeheugen te verwijderen. De wijze waarop het cachegeheugen geleegd kan worden is afhankelijk van de browser en het besturingssysteem dat gebruikt wordt.

Microsoft Internet Explorer op Windows

 1. Klik rechtsboven op het tandwiel icoon.
 2. Ga naar de tab “beveiliging” en klik op “browsergeschiedenis verwijderen”.
 3. Vink de optie “tijdelijke internetbestanden” aan.
 4. Klik onderin op verwijderen.

De stappen 1 en 2 zijn ook uit te voeren door de toetsencombinatie Ctrl + Shift + Del.

Google Chrome op Windows

 1. Klik rechtsboven op het menu icoon. Dit is een icoontje met 3 stippen boven elkaar. Klik in het uitklapmenu op “geschiedenis” (Ctrl + H).
 2. Klik op de knop “browsergegevens wissen”.
 3. Vink in de pop-up de optie “Gecachte afbeeldingen en bestanden” aan.
 4. Klik op de knop “Gegegevens wissen” onderaan de pop-up.

Mozilla Firefox op Windows

 1. Klik linksboven op de knop met als tekst Firefox om het menu uit te klappen.
 2. Ga met de muis op de pijl naast de tekst “geschiedenis” staan en kies in het uitklapmenu “recente geschiedenis wissen”.
 3. Kies in het pop-up venster voor de te wissen tijdsperiode: Alles
 4. Vink de optie “Cookies” en “Buffer” aan.
 5. Klik linksonder op de knop “nu wissen”.

De stappen 1 en 2 zijn ook uit te voeren door de toetsencombinatie Ctrl + Shift + Del

Safari op Mac

 1. Klik linksboven op “Safari”.
 2. Klik in het uitklapmenu op “voorkeuren”.
 3. Klik in het pop-up menu op “privacy” en klik daar op “verwijder alle websitegegevens”.
 4. Klik op “verwijder nu”.

De stappen 1 en 2 zijn ook uit te voeren door de toetsencombinatie Command + , (komma).

Wij gebruiken cache op alle websites zodat deze sneller laden en bovendien is dit voor Google zeer wenselijk. Alles wat voor Google wenselijk is resulteert in betere resultaten. Dus mocht je een keer een resultaat zien in je browser wat je niet verwacht; leeg dan je browsercache!

Onze

Diensten

Wij maken voor jou de website die het best bij jouw organisatie past. Uiteraard is de website geoptimaliseerd en door jou zelf te onderhouden.

Website of webshop op maat gemaakt

Hosting en onderhoud websites

De snelheid van de website optimaliseren

Inzicht in de website statistieken

Wil jij weten hoe jewebsite scoort?

Vul onderstaand formulier in en kom te weten hoe je huidige website scoort. Vindbaarheid, geschikt voor mobiel en snelheid? Wij nemen het allemaal mee in ons onderzoek. Na deze analyse krijg je geheel vrijblijvend en gratis een rapport.

Een greep uit

Onze klanten